Toimitus Mediatiedot Jakelutiedot Yhteystiedot
to 11.12.2008 klo 18:40  Päivitetty: pe 12.12.2008 klo 08:47
Mielenosoitus
Vastaanottajan sähköpostiosoite (erota useat osoitteet pilkulla):
Lähettäjän nimi:
Lähettäjän sähköpostiosoite:
Viesti vastaanottajalle:

Helsingin lukiolaiset marssivat ulos - katso kuvat

Helsinkiläiset lukiolaiset marssivat parhaillaan ulos kouluistaan. Syynä on kaupungin opetuslautakunnan päätös, jonka mukaan yksittäiset lukiot eivät enää saisi päättää syyslomiensa pituudesta.

– Eli lukiot eivät voisi enää pitää viikon pituisia lomia, selventää Ressun lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Lauri Hallavo.

Mielenilmauksen järjestäjä, Suomen lukiolaisten liiton Helsingin piiri, toivoo, että tempaukseen osallistuu kaikki kaupungin 14:a lukion oppilaat. Oppilaitoksissa opiskelee yhteensä 7 400 nuorta.

Vuosaaren lukiolaiset ovat mukana ulosmarssissa. Lukion oppilas Janika Kallio kertoo opiskelijoiden tehneen kylttejä, joissa lukee "Nuoria on kuultava" sekä "Syysloma".

Ulosmarssi on Janika Kallion mukaan kannanotto siihen, että nuoria ei kuunnella.

Myös monet opettajat ovat kannattaneet viikon syyslomaa.

Helsingin opetuslautakunta käsittelee syyslomavapautta kokouksessaan jälleen ensi tiistaina.

Vartti.fi
Muita uutisia mielenosoituksista
Lukijoiden kommentit » 46 viestiä
12.12.2008 09:45 | Pauli Y

Lomat ja lomat.

Ei muuallakaan työelämässä ole viikon syyslomia. Nuoret haluu taas laiskistua entisestään. Nyt jos suuri osa luuseroi lukion läpi neljässä tai viidessä vuodessa. Lopettakaa luuserit se lukio, ei se ole pakollinen.

12.12.2008 09:52 | Pauli Y

Ja entäs sitten

Ketä kiinostaa jos marssitte ulos, voi voi. Luuletteko raukat että nyt päättäjät on polvillaan, teette vain itsellenne vahinkoa ulosmarsseillanne. Teidän lakkoilulla kun ei ole juuri mitään vaikutusta muihin, lähinnä aiheuttaa säälin tunteita, kakarat yrittää leikkiä aikuisten leikkejä. Lukion on opin ahjo, se käydään kolmessa vuodessa niin kuin aiemmatkin polvet, jos et kykene, et ole yo-ainesta, kuulut alemmille tasoille.

12.12.2008 10:32 | Opiskeluhelvetin käynyt

Sanovat ne, joille on helpompaa sanoa kuin tehty

On hyvä välillä päästää vaihde vapaalle ja keskittyä niihin olennaisiin oppeihin, joihin pitäisi petrata paremmaksi. Veikkaan, että ne "kalkkikset", jotka haluaisivat uudelleen lukioon kokeeksi. Huomaavat, että nykyisin on paljon rankempaa opiskella kuin ennen ja silloin ennen ei ole opetettu niitä laajennettuja opetuksia. Teillä ei ole oikeutta sanoa jostain 15-30 vuoden takaisista kokemuksista, kun ne ei vastaa todellisuutta.

Eduskunnan lomiakin pitäisi lyhentää sillä perusteella, ettei ne ansaitsisi lomia vain siksi, että ne laiskottelevat? Hataria olettamuksia näyttäisi kommentoijilla olevan.

Olen muutamia vuosia sitten tivannut korkeakoulun opettajilta opetusmetodien mielivaltaisista päätöksistä, että mikä sopii meille opiskelijoille ja mikä ei heille sovi. Eräältä vanhemmalta, fysiikan opettajalta vaadin selitystä sille, että miksi ei voida opettaa enemmän vaan meille sysätään yhä enemmän itseopiskeluun ja roimasti kotiläksyjä. Opettaja myönsi, että aikoinaan oli paljon enemmän opetustunteja, nykyään opetustunteja on vähennetty roimasti ja siirretty opiskelijoiden taakaksi opiskella ne oudot, kimurantit opit. Budjetista kaikki on kiinni ja rahaa ei ole.

Onneksi oli pienimuotoinen opiskelijaryhmä, johon kuuluin, oli ns. "Pyöreän pöydän ritarit". Me autoimme, opetimme ja tuimme toisiamme kaikissa asioissa. Tätä opiskelumuotoa ei löydy nykyään kuin harvakseltaan vaan vaaditaan usein omatoimista ehdotuksia kyselemällä useilta henkilöiltä, joista vain muutamat halusivat osallistua tosissaan mukaan. Kunnialla tästä selvittiin, yksin pärjäämällä olisi epäonnistuttu täysin. Varsinkin kun erilliseen opetusyksikköön valittiin eliittiopiskelijoita ja opettajat sysäsivät valtavia paineita harteillemme.

12.12.2008 11:25 | marja maki

antakaa lasten nauttia elamasta

Miksi lapsilla ja nuorilla pitaisi olla vaikeaa ja rankkaa? Eiko jokainen psyykkisesti terve vanhempi halua lapsilleen parempaa kuin mita itsella oli? Niin ainakin omat vanhempani ajattelivat ja samaa haluan omille lapsilleni. Syysloma on taysin tarpeellinen!

12.12.2008 12:13 | mistermister

Hyvähyvä!

Mielestäni on hienoa, että lukiolaiset eivät vain tyydy lautakunnan päätöksiin vaan arvioivat niitä kriittisesti ja osoittavat mieltään tarvittaessa niitä vastaan, toisin kuin selvästi jo passivoitunut kahden ensimmäisen kommentin kirjoittaja.

Nimimerkki "Pauli Y":lle:

Ei muuallakaan työelämässä ole viikon syyslomia.
Lukio ei ole työelämää.

Lopettakaa luuserit se lukio, ei se ole pakollinen.
Ei ole työelämäkään, mutta kummasti siellä oleminen helpottaa elämää.

Ketä kiinostaa jos marssitte ulos, voi voi
Sinuakin tuntui kiinnostavan.

kakarat yrittää leikkiä aikuisten leikkejä.
Eivätkä pelkästään yritä, ylittivät uutiskynnyksen. Tällä on jo suurta merkitystä.

Lukion on opin ahjo, se käydään kolmessa vuodessa niin kuin aiemmatkin
polvet, jos et kykene, et ole yo-ainesta, kuulut alemmille tasoille.

Justjoo, ja jos ei pysy samassa työpaikassa kiinni eläkkeeseen asti (niinkuin aiemmat polvet), ei ole kunnon työainesta, kuulut alemmalle tasolle? Yhteiskunta muuttuu niinkuin nuorille kasatut paineetkin, ei kaikkea voi verrata "aiempiin polviin". Itse ottaisin työelämään mieluusti syysloman, vähentäisi varmasti ihmisten sairauspoissaoloja ja parantaisi elämän laatua. Työssäkäyvät ovat vaan monesti liian luovuttaneita/loppuunpalaneita yrittääkseen parantaa olojaan tällaisilla mielenilmauksilla.

12.12.2008 12:22 | Teuvo

Terveisiä alemmilta tasoilta

Opinahjo lienee yhdyssana

12.12.2008 12:24 | Superheluna.

Pauli yy

"kakarat yrittää leikkiä aikuisten leikkejä."
Niinhän ne yrittää, mutta se on myös osa aikuistumista. Tuo kuuluu niihin valtavan upeisiin fiiliksiin, kuten ajokortti ja eka kerta baarissa. Eikä siinä ole siis mitään väärää. Se on kasvamista.

12.12.2008 12:27 | Lukiosta jo päässyt

Oikein tehty!

Lopettakaa ihmiset valittaminen! Lukiolaiset tekevät ihan oikein puolustaessaan omia näkemyksiään ja oikeuksiaan! Lukioonhan mennään hankkimaan yleissivistystä ja kasvamaan. Nyt he tekevät niinkuin monet työläiset ovat tehneet ja muut ns"aikuiset". Itse olette mallia heille antaneet.

12.12.2008 12:32 | Abi 2006

Epäilijät takaisin koulunpenkille!

Muutama vuosi sitten lukiosta itse valmistuneena voin todeta että opiskelu on nykypäivänä rankkaa. Varsinkin sellaisilla joilla on pakottava tarve työskennellä opiskelun ohella. Ne jotka opiskelivat lukiossa vuosikymmen sitten tai vielä aikaisemmin, eivät voi ymmärtää mitä lukiossa opiskelu sisältää tänä päivänä. Taideaineiden joistain kursseista on tullut pakollisia, sekä kurssimäärät ja aineet ovat lisääntyneet, jotta oppilaat saavat paremman pohjan jatko-opiskeluun, jota nykypäivän korkeakoulut vaativat. Nykyään ylioppilastodistus ei riitä juuri mihinkään, sillä ei paljon työmaailmaan pääse, vaan on pakko jatkaa opiskelua, jos tähtää korkeammalle.

Ne jotka kävivät samaisen koulun vuosikymmeniä sitten, sijoittuivat työelämässä "korkeammalle" koska kyseinen tutkinto oli vielä suomessa ns. "uusi juttu" ja harvemmalla siihen oli varaakaan.

Vaatimustaso on noussut paljon, ja sitä on monen vanhemman ihmisen vaikea ymmärtää. Kävisivät itse vähän pyörähtämässä lukiossa, niin huomaisivat hekin sen, että eivät ymmärtäisi tämän päivän opetuksesta juuri mitään. Päättäjillä ei taida olla paljoakaan tietoa tai kokemusta nykyajan lukiosta, muuten he eivät alkaisi tälläistä edes suunnittelemaan.

12.12.2008 12:44 | Jim

Mitä järkeä kirjoittaa, jos ei tiedä asiasta mitään?

"Ei muuallakaan työelämässä ole viikon syyslomia."
Normaali työelämä lukioon verrattuna vasta tuntuukin lomailemiselta, joten se siitä vertauksesta. Kyllä lukiolaiset ansaitsee viikon syysloman. Nykypäivän lukio ei todellakaan ole yhtä helppoa kuin mitä se joskus ennen on ollut.

12.12.2008 12:51 | äippä

viikko tarpeen

Kyllä viikon syysloma olisi todella tarpeen - oli totisesti tarpeen ainakin meidän ekaa vuotta lukiossa opiskelevalle, sen verran paljon kovempaa on lukio-opiskelu yläasteeseen verrattuna.

Tärkeää on myös, että perhe voisi vielä lukioikäisenkin kanssa lähteä yhdessä pidemmälle syyslomalle. Ilman viikon lomaa siihen ei ole mitään mahdollisuuksia: nuori ei uskalla olla päivääkään pois koulusta varsinkaan jos on matikkaa sinä päivänä.

12.12.2008 13:06 | lukiolainen

Tosiaan

Kiitos Teuvo! Asiallista ja kunnioittavaa tekstiä. Jos te vanhemman sukupolven entiset lukiolaiset tulisitte nyt käymään koulujanne uudestaan huomaisitte todella eron. Vaatimustason muuttuminen on toden totta eikä selittelyä. Vertauksena voitte vaikka katsoa tätä Suomen talvimaisemaa. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

12.12.2008 13:07 | Sold As Freedom

hu hu

Tälläne suomi just on. Paljon tärkeämpiäkin asioita olisi joiden vuoksi marssia! kreikan ulkoministeriölle pitäs kokoontua, eikä hemmetti jonku 3 lomapäiväntakia. Wake Up

12.12.2008 13:18 | tuleva wanha

Näin on

Kyllä jokainen lukiolainen varmasti tuon viikon syysloman ansaitsee! Olkoon syysloma sitten 3 päivää tai viikon pituinen, niin virallisia koulupäiviä on silti oltava tarvittava määrä. Viikon mittainen loma auttaisi jaksamaan ja saattaisi jopa parantaa joidenkin oppilaiden koulumenestystä.

12.12.2008 13:52 | just joo

HUH HUH itselles

On tärkeitä asioita, mutta ei oo pelkästään kiinni siitä että saataisinn 3 pv lisää lomaa VAAN myös siitä, ETTÄ saadaan ASianosaisten ääni kuuluviin. JA TÄMÄ koskee varmaan IHAN KAIKKEA! JA JOS olet sitä mieltä, että kreikan ulkoministeriölle pitäisi kokoontua tai sen puolesta mielenosotuis pitää NIIN ALAHAN HYVÄ IHMINEN JÄRJESTÄMÄÄN. Niin kuin aktiiviset nuoremme tekivät.. oman asian puolesta... niin MIKSI EI!? (ei varmasti vaikeuta sinun elämääsi millän tavalla)

12.12.2008 14:12 | Elämä on

Onhan se syysloma varmasti kiva, mutta ei se ole välttämätön. Ei siitä montaa vuotta ole kun itse kirjoitin ylioppilaaksi ja jatkoin siitä vielä opintoja, jotka nyt ohi, joten tiedän kyllä mitä nykyisin opiskelijalta vaaditaan.

Kuitenkin mielestäni viikon syysloma on aivan liikaa. Lukiostahan ollaan koko kesä lomalla ja joulunakin muutama viikko ja sitten vielä hiihtoloma, ei sen koulun pitäisi yhtä lomailua olla! Ja jos lukionkin katsotaan olevan osa polkua aikuisuuteen niin pitäisi alkaa opetella siihen, että ei sitä lomaa työelämässäkään joka välissä ole ja pitää itse ottaa vastuuta (viitaten aiempaan kommenttiin siitä, että opettajat eivät enää niin paljon opeta). Ja töissä käyminenkin on raskasta, ei ole niitä välitunteja edes. Ennenkuin joku ehtii kommentoida, että lukiossa täytyy omalla ajallaankin lukea ja tehdä läksyjä, niin valitettavan useissa työtehtävissäkin joutuu venymään normaalien tuntien yli ja kotona perehtyä iltasella ties mihin seuraavan päivän kokouspapereihin.

12.12.2008 14:20 | Eräs lukiolainen

Mistä onkaan kysymys

Minusta ulosmarssissa on myös kyse nykyisen suoritusyhteiskunnan vastustamisesta. Miksi koko ajan halutaan niin nuoret kuin aikuisetkin ahtaammalle koulu- ja työelämässä? Olen perin kyllästynyt siihen, että lepääminen ja rentoutuminen rinnastetaan laiskuuteen. Ei ole mitään syytä lyhentää hyväksi todettua syyslomaa.

12.12.2008 14:27 | Jaahas

Kai te tajuatte..

Kai te ihmiset tajuatte, että lukiolaiset käyvät lukiossa esim. lauantaisin että saavat tämän viikon syysloman. Ei minusta töissä mitenkään harvinaista ole, että kävisin toisen vuorolla töissä ja näin saisin vapautuksen tietytä päivästä.

12.12.2008 14:55 | Lukio on leikkikoulu

Lukioko rankkaa?

Musta olisi ihana palata lukion penkille. Ei olisi huolta huomisesta,eletään kotona vanhempien helmoissa ja koulupäivän jälkeen voi nollata aivot. Kaiken lisäksi "tentit" lukiossa on aivan naurettavan helppoja. Toivottavasti kukaan ulosmarssijoista ei pyri yliopistoon, siellä se viikon loma tulisi ihan tarpeeseen. Lukiolaisilla on oikeasti helpot oltavat..

12.12.2008 14:58 | nii

Ei oole

Oppilaathan yleensä tekevät ns. ''sisään'' jonkun lauantain, että voivat pitää tämän viikon syyslomansa. Eivät ne koulupäivät vähene! Syysloman lyhentämisellä lisättäisiin vain opiskelua, joka on taas puuduttavaa.

12.12.2008 15:08 | Järki käteen

Koko kesä vapaata..?

Muutama vuosi sitten kirjoitin ylioppilaaksi ja nyt opiskelen yliopistossa. En muistanutkaan, että lukiolaisilla on tosiaan koko kesä vapaata. Toki silloin tehdään hieman töitä, mutta eipä se niin justiinsa ollut, kun vanhemmat elättivät. Nyt täytyy etsiä jo tammikuussa kesätöitä, jotta saa kesän aikana kerättyä rahaa, jolla voi elättää itsensä koko vuoden. Älkääkä vaivautuko sanomaan, että opintotuella elää. Joten... se on aivan sama onko syyslomaa kaksi päivää, viikko vai ei ollenkaan... lukiossa siis.

12.12.2008 15:09 | Pauli Y

Tekevät sisään, hah

Ne sisään tekemiset on nähty, lauantaina osa tulee kouluun liikuntapäivänä tms norkoilemaan. Mitään siellä ei tehdä. Olen paljon lukiossa opettanut ja tiedän mistä puhun. lukio EI OLE MUUTTUNUT n.20v aikana juuri mihinkään. Samat asiat siellä edelleen opetetaan. Vain sukupolvi on muuttunut löysiksi vellihousuiksi. Mitään ei jaksettaisi tehdä eikä suuri osa kanna vastuutaan juuri mistään. En siis tarkoita että kaikki, mutta suuri osa.

12.12.2008 15:15 | Opiskelija

Tekevät sisään, kyllä vain

Meillä ainakin nämä lauantaikoulupäivät on usein (aina?) sijoitettu koeviikolle ja silloin siis tehdään jokin koe. Kokeen tekemiseenhän nyt ei mene ku pari kolme tuntia, muttah..

12.12.2008 15:34 | amis

lool lukio ei tueta

amis hot lukio not

12.12.2008 15:44 | Zafin

Kysymys on paitsi lomasta, myös nuorten lakisääteisestä oikeudesta tulla kuulluiksi.

Tässä helsinkiläisten lukiolaisten masinoimassa protestissa on kysymys syysloma-asian lisäksi myös nuorten lukio- ja nuorisolaeissa säädetystä oikeudesta tulla kuulluiksi heitä koskevassa päätöksenteossa. Aiemminhan asiasta päättäessään Helsingin opetuslautakunta ei lainvastaisesti kuullut opiskelijoiden mielipidettä. Onneksi asia otettiin uuteen käsittelyyn, ja tällä kertaa asianosaisten mielipide toivottavasti tulee kuulluksi.

P.S., monet tähän keskusteluun osallistuneet esiintyvät suurina opiskelun ja lukiokoulutuksen asiantuntijoina. Valitettavasti monen kirjoittajan suomenkielen taito ei vaikuta kovin kaksiselta. Ilmeisesti lukio-opiskeluihin ei heidän osaltaan ole juuri panostettu - ilmankos tuntui niin helpolta...

12.12.2008 15:45 | nappulat natisevat tyhjästä

herranjestas

Penskat, jos teitä ei kiinnosta koulunkäynti, niin lopettakaa se. Me veronmaksajat laitamme rahamme mielellämme johonkin muuhun, kuin teidän kiittämättömien kouluttamiseen.

Jos lukiossa ei huvita opiskella, niin se ei ole oikea paikka. Turha mussuttaa, että on raskasta. Ei varmasti ole, kun vertaa normaali-ihmisen työpäivään.

12.12.2008 15:53 | hoho

...

Lue edelliset kommentit idiootti, minä olen itse lukiossa ja joudumme käymään lauantaina välillä koulussa ansaitaksemme edes 2 päivän syysloman.

12.12.2008 15:53 | Ylpeä marssiin osallistunut

Tälläinen toiminta kuuluu nuoruuteen

Kapinointi kuuluu nuoruuteen, niin kuin terveystiedossa opetetaan. Sitten ihmiset ihmettelevät miksi nuoret eivät äänestä, kun ei tälläisiä pikku koulun ympäri marssejakaan tueta. Mielestäni oli erittäin hauskaa käydä happihypyllä Mäkelänkadulla ja oli positiivista kuinka moni opettajakin kannusti mielenosoitusta.

Meillä on oli myös tarkka aika määrätty, 10.30-11.00. Tuossa ajassa olimme marssineet marssimme ja kaikki palasivat tunneilleen. Tässäkin asiassa pidimme hyvin käskyistä kiinni.

Pauli Y, oliko oma nuoruutesi noin onneton kun olet kovasti meitä elämää omistavia-nuoria vastaan?

12.12.2008 16:48 | Oppinut

Voi hemmetin pennut.

Jos lukiolaiset itkee jonkin syysloman perään niin ovat aika lapsosia vielä. Ei meillä ammattikoulussa ollu muita lomia kuin kesälomat ja hyvin pärjättiin. Lukio on eri asia kuin ala/yläaste. Tuntuu vaan että lukiolaiset ei sitä muista ja käytös on kyllä sen mukaista... Huoh.. Kumma kun eivät muusta keksi valittaa..

12.12.2008 17:06 | Ron

Ammattikoulu on helppoa

Ei lukiota ja ammattikoulua voi verrata toisiinsa. Itse olen ollut molemmissa ja työn määrä oli todella erilainen. Lukiossa joutuu painamaan usein rankkaa yli 10-tuntista päivää, kun kurssien oppimäärät on ainakin 5-kertaisia ammattikouluun verrattuna. Kyllä tavallinen normaali-ihmisen työpäiväkin on kevyttä ja helppoa lukion arkeen verrattuna.

12.12.2008 17:24 | loman tarpeessa?

jokainen tarvitsee lomansa...

"Jos lukiolaiset itkee jonkin syysloman perään niin ovat aika lapsosia vielä. Ei meillä ammattikoulussa ollu muita lomia kuin kesälomat ja hyvin pärjättiin."

Voit sanoa ainoastaan noin vain siksi ettei sinulla ole kokemusta lukiosta. Aletaanko kohta keskustelemaan siitä pitäisikö kesälomatkin poistaa, sillä joillekin tämä lukiolaisten syyslomakin tuntuu olevan ongelma?
Ja nyt kun nuoret pitävät omia puoliaan sekin on väärin? Ja kerta kun lukiolaisia kutsut lapsiksi on sinunkin hyvä kerrata vielä, että lapset tarvitsevat paljon lepoa ja siksi pidempi loma on hyödyksi levon sekä stressin kannalta.

12.12.2008 17:54 | Sassa

lukiossa rankkaa

Mielestäni lukiovuodet oli elämäni rankimpia...Paljon helpompaa oli lukion jälkeen töissä ja nytten yliopistossakaan ei ole tarvinut opintojen eteen tehdä yhtä paljon työtä kun lukiossa.

12.12.2008 18:19 | Antti

Aikuiset, kouluja käymättömät, luetunymmärtämistaidoiltaan vajavaiset...

...eivät nyt taida ymmärtää asian juonta. Eivät lukiolaiset aktiivisuudellaan vaadi lisää lomaa - lukiolaiset vaativat vallitsevan tilan säilyttämistä ja mahdollisuutta vaikuttaa omien työ- ja loma-aikojensa järjestykseen.

Valtaosassa ulosmarssiin osallistuneista kouluista viikon syysloma on vallitseva käytäntö, jota nyt ollaan poistamassa. Lisäksi yhdessäkään kommentissa ei ole vaadittu lomapäivien määrän lisäämistä. Sen sijaan opiskelijat ovat olleet valmiita lyhentämään kesälomaansa muutamalla päivällä tai työskentelemään muutamina lauantaina - eikö useimmilla työpaikoilla ole mahdollista vaikuttaa tai esittää toiveita omista työ- ja loma-ajoista? Ei ilmeisesti.

On lähinnä naurettavaa, että nuorilta vaaditaan aktiivisuutta ja osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan, mutta kuitenkin opetuslautakunta ensin ohittaa nuoret päätöksentekoprosessissaan ja seuraavaksi katkerat oman elämänsä epäonnistujat mollaavat asialliset ja perustellut mielenilmaukset lapselliseksi pelleilyksi.

Törkeästi yleistäen: Nuoret puolustavat käytännön teoin omia oikeuksiaan - väsyneet aikuiset mollaavat netin keskustelupalstoilla ja vieläpä työaikana!

12.12.2008 18:27 | HKTL opiskelija-08

Olin marssimassa

Se oli meidän kannanotto meitä lukiolaisia koskevaan asiaan. Kyllähän sairaahoitajatkin lakkoilivat parempien palkkojen perään..

Onko edes järkeä verrata lukiossa opiskelua työelämään.. Itsellä 1 vuoden opiskelijana on ainakin kauhea stressi, kun asioissa edetään niin nopeasti eteenpäin. Kaikilta vaaditaan asioiden oppimista kertaheitolla, kun yläasteella yhden asian opettamiseen käytettiin 1,5viikkoa. Stressi on suuri ja loma koulun alussa oli todella rentouttava. Jaksoi painaa harmaassa syksyssä ja keskittyä hetken ainakin paremmin. Itsellä lisä stressiä tuovat kuvataidetyöt (koska olen Helsingin Kuvataidelukiossa), joiden pitää olla valmiita ja monet työt joutuu tehdä kotona loppuun, kun niiden lisänä on kaikki läksyt..

Työelämässä suuren osan ei tarvitse käyttää koko päivää ensin työpaikalla ja sitten kotona siihen, että jatkaa töitä. Lukiolainen ei voi välttyä siltä taakalta, jonka koulusta saa päivittäin. Stressitaso on korkealla ja toivomukset hyvistä numeroista häviävät stressin ja väsymyksen takia. Syysloma antaa voimia jaksaa etenkin tätä 1 vuotta käyville.

Ulosmarssi oli mahtava tapahtuma. Lukiolaiset vetivät kaikki yhtä köyttä, kun marssimme katujapitkin kohti Helsingin keskustaa. Olkaa kaikki onnellisia, että Suomessa on näin rauhalliset mielenilmaukset, koska esim. Ranskassa lentää tavaraa poliisien päälle yms. Päästään helpolla täällä päässä..

12.12.2008 18:48 | Lukiolainen ja ylpeä siitä

Maailma muuttuu...

Ennen olivat vaatimukset erilaiset jatko-opintoihin ja ammatteihin. Näin sanoo jopa oma äitini. Ennen pääsi kohtalaisilla papereilla hyvään työpaikkaan nyt niillä ei edes pääse melkein töihin. Lukio ON muuttunut toisin kuin mitä toiset täällä väittävät; kurssien määrä on noussut, vaatimustaso sen mukana. Oliko ennen muka 20 kurssia matematiikkaa lukiossa, luulen että ei. On lähes tyhmää verrata ammattikoulua ja lukiota toisiinsa, ne ovat niin erilaiset. Tuttuni hämmästelee tekemisen määrää lukiossa ja sanoo, että "amiksella vain on helpompaa". Ammattikoulu on 100 kertaa käytännön läheisempää kuin lukio. Ei voi verrata kahta käsitettä toisiinsa, käytännöllinen vs. teoreettinen.

Pauli Y: Lukiota ei ole aina mahdollista käydä kolmessa vuodessa, itselläni siihen menee vähintää se 3 vuotta. Kouluilla ei vain ole RESURSSEJA, jotta lukion voisi käydä kolmessa vuodessa, ainakaan omalla lukiollani. Toki pitää muistaa, että ihmiset tähtäävät eri aloille ja lukion pituus riippuu ihan siitä. Ennen ei edes ollut mitään kurssitarjottimia, ja valitsemani kurssit eivät ole juuri miten ne haluaisin. Vuodessa kolmessa jaksossa 1 fysiikan kurssi ja niitä pitäisi käydä 11 kolmessa vuodessa, ei onnistu; pitkää matematiikkaa pitäisi käydä 17 kurssia ja niitä kertyy kolmen vuoden aikana 15 eli menee neljännelle vuodelle pakosta.

Lukiossa tehdään ne työt mitkä voi jättää tekemättä työelämässä!

Käyn itse työssä lukion ohella, no onnekkaasti sain töitä jo 16-vuotiaana, mutta työ ei ole vakituista. Hieman poikkeuksellisesti en ole töissä kesäisin, vaan syksy/talvi.

12.12.2008 18:50 | Minä

Niimpä niin

Itse olen lukion ensimmäisellä vuosiluokalla ja nyt on jo kamala stressi. Ja kun sanotaan, että "lukiolaiset on lapsia" jne. Kyllä 16-18-vuotias on vielä aika nuori verrattuna 27 vuotiaaseen työssä käyvään ihmiseen. Itse ainakin haluan syysloman ihan omaan aikaan, saa rentoutua edes hetken. Viikonloppukaan ei kunnolla riitä nollaamaan koko viikkoa, 9 tuntisia päiviä ja sen perään vielä läksyjä, joita ei ihan vähän tule. Ja kaikesta tästä vielä pitäisi ymmärtää jotain. Ei työelämässä enää tarvitse opetella uutta asiaa, lukiossa sitä tulee kokoajan. Minun mielestäni syysloma on enemmän kuin hyvä juttu. Olisin itsekkin marssinut, jos olisin paikalla ollut.

12.12.2008 19:07 | Lukion käynyt.

Byrokratiaaaa poiiiiss!

Siis ohan tää nyt ihan saatanan byrokraattista.

Ei saa koulu itse päättää miten lomansa järjestää.
Byrokraateilla näköjään sata vuotta, kun ovat viimeksi koulun penkillä istuneet.
Oppilaathan ovat tehneet lomapäiviä la:na sisään, jotta saavat viikonpituisen loman.
Eihän tässä nyt ole mtn järkeä, että ihmiset jotka eivät asiasta mitään tiedä
tekevät päätöksiä.

"Ne" tekevät päätöksiä, jotka eivät edes koske "niitä", vaan opiskelijoita.
Miksi "ne" saavat päättää tämmöisistä asioista, jotka eivät niitä koske. Eikö päätösvalta tällaisissa asioissa kuuluisi jollekkin, joka tietää asioista jotain. Kysyn vain.

12.12.2008 19:15 | matti sökkö

Ei ole rehtoreillakaan helppoa

Eräästä hgin lukion rehtoria uhkaa varoitus, kun oli mennyt kommentoimaan asiaa uudenmaan uutisille...Totesi vain, että on se hullua, jos oppilaat ja opettajat päättävät yhdessä lomansa, niin opetusvirasto tyrmää sen.....
Miettikää sitä...

12.12.2008 19:29 | Äikkis

Kielenhuolto hukassa

Ilmeisesti toimittaja lukion tai loman tarpeessa, neljäntoista lyhennetään 14:n eikä 14:a. Pääte otetaan neljästä, eikä -toista, eli neljä/n/toista. 14:a tarkoittaisi neljä/a/toista. Mutta hyvässä hengessä sanon :)

Ps. Itse ainakin IB-lukion käyneenä ja nyt yliopistolla opettajaksi opiskelevana voin sanoa, että mahdollisuus viikon lomaan ei ole keneltäkään veronmaksajalta pois ja tekee lukiolaisille ja heidän opettajilleen vain hyvää.

12.12.2008 20:22 | yo07

Himmee vauhkoominen, vaikka lukiolaiset hoitaa homman hienosti kotiin! :D

En menisi rinnastamaan työelämää lukio-opiskeluun. Ehhei, milläs niitä vertailisi? Lukiossa "työntekijät" ovat nimenomaan OPISKELIJOITA. Työelämään uppotununeet ovat yleensä ENTISIÄ opiskelijoita. Siinä ero. Työelämässä maksetaan rahallinen korvaus tehdystä työstä, lukiossa rahaa palaa opiskeluun ja palkka on asioiden oppiminen. Toisen asteen opinnot eivät todellakaan ole työelämää, eikä saakaan olla!

Ja toisekseen. Hyvin suuri osa lukiolaisista on alaikäisiä. Miksi näiltä "lapsilta" pitäisi vaatia vielä samaa panosta kuin yliopisto-opinnoissa tai työelämässä. Kyllä sitä sitten "aikuisena" ehtii totisesti painaa 365 vuorokautta putkeen töitä, kun on niiin pakko pärjätä!

Nauran nykyiselle meiningille. Kyllä kaikki tietää, että työelämä on olevinaan rankkaa. Annetaan nuorille mahdollisuus nauttia ja elää huolettomampaa aikaa ennen vakavaa aikuisuutta.

Ottakaa iisimmin ihmiset :) Kateellisten puhetta, kun jäävät itse ilman viikon syyslomaa, hah :D
Sovitaan, että kaikki, jotka kokevat lukioiden viikon syyslomat epäreiluiksi, pyrkii itse lukioon. Ei sinne kaikkia edes oteta :)

Minä ainakin haluan, että tulevatkin lukiolaiset saisivat olla yhtä onnellisessa asemassa kuin itse olen ollut viikonmittaisen syysloman suhteen.

12.12.2008 20:33 | oikeudet ne on ihmisilläkin

1 kurssi lukiossa = 1 kurssikirja = n. 200s./tentti

Kirjoitin vuonna 2000, mutta jo silloin lukio oli muuttunut luokattomaksi ja opiskeltiin jaksoissa. Nämä ennen 90-luvun loppua kirjoittaneet eivät tajua, mitä jaksoissa opiskeleminen tarkoittaa. He ovat käyneet nykylukioon verrattuna leikkilukion, peruskoulun jatkeen, jossa opiskeltiin kurssien sijaan ainetta koko vuosi lukujärjestyksen muuttumatta saman luokan kanssa.

Ihan tiedoksi vain, nykyään vuosi on jaettu useimmiten neljään jaksoon (meillä silloin viiteen). Joka jaksoa varten lukiolainen kokoaa tarjolla olevista kursseista itselleen lukujärjestyksen. Joskus kurssi perutaan ja tarjotaan seuraavan kerran vasta seuraavana vuonna. Yksi kurssi vastaa yleensä yhtä oppikirjaa, joka luetaan kokonaan yhteen kokeeseen jaksojen välissä olevalla koeviikolla, jolloin pahimmassa tapauksessa on 1-2 koetta joka päivä (eli joka n. 5 oppikirjaa/vko, 200s/kirja). Sitten alkaakin uusi jakso, uudet kurssit ja jälleen monta uuttaa kirjaa. Kirjat vaaditaan yleensä ostamaan uusimpana painoksena, minkä vuoksi moni lukiolainen käy työssä. Itsekin kävin, sillä muutin omaan asuntoon 17-vuotiaana, jotta sain keskittyä lukemiseen riitelyjen ja pikkusisarusten riehumisen kuuntelun sijaan. En enää muista, miten meillä tuo syysloma oli, mutta töissäkäyvälle se on tarpeellinen rahantekoviikko varmasti! Toisaalta hengähdystauko tekee terää kaikille, sen jälkeen jaksaa paremmin keskittyä loppulukukauden ponnisteluihin! Tsemppiä! Ei ihmisten yli noin vain kävellä! Äänestäkää päättäjiksi seuraavan kerran expappabetalar-pentujen sijaan niitä, joiden on itse pitänyt rahoittaa omat opiskelunsa!

12.12.2008 22:04 | Uupunut lukiolainen

Nii ette ie pystyis, PAULI Y

Pauli Y kun kommentoit että me lukiolaiset halutaan laiskotella, nii olen 100% varma että et selviytyisi siitä arjesta mitä nykyinen lukio tuottaa... päivät alkaa n. klo 8 ja päättyväy 15-17 välillä. Ihan ok pitkiä mutta entä ne kotiläksyt joiden kanssa menee vielä pari kolme tuntia lisää... Teemme pitempää päivää kuin monet uskookaan ja kaiken tiedon sisäistäminen ei ole helppoa kun sitä tolkutetaan päivästä toiseen istuessamme pulpettien takana..... Koittakaa, nii saatte uuden kuvan nykyisestä koulu maailmasta. Meille on sama kun jokun tehtaan työläiset menee lakkoon ei paljon heilauta, mutta jos haluatte hyviä tulevia aikuisi nii pitäkää heistä silloin jo huolta kun olemme nuoria, kasvamassa ja oppimassa tätä elämää.

13.12.2008 07:38 | pettynyt

Mitä ihmettä täällä puhutaan laiskistumisesta? Olen menossa tänä- ja ensilauantaina kouluun, jotta nämä päivät korvaisivat viikon syyslomamme. Me emme saa yhtäkään lisälomapäivää viikon syyslomallamme.

Sitä paitsi on aina syytä protestoida jostain vakavammasta. Taidat pitää Jokelan ja Kauhajoen tapahtumia "turhina aiheina", kun aliarvioit mielenterveyden tärkeyden. Äänestimme netissä, eikä kukaan kuullut meidän sanojamme. Nyt osoitimme selkeästi, mitä mieltä me olemme tuollaisesta sosialististen maiden tapaisesta päätöstavasta.

13.12.2008 18:25 | -

pettynyt: "Mitä ihmettä täällä puhutaan laiskistumisesta? Olen menossa tänä- ja ensilauantaina kouluun, jotta nämä päivät korvaisivat viikon syyslomamme. Me emme saa yhtäkään lisälomapäivää viikon syyslomallamme."

Aivan näin, onko se työssäkäyviltä pois jos me lukiolaiset teemme oman opiskelutyömme jonain muuna päivänä? Täytyy myös ottaa huomioon, että nykyisin opiskelijoita tulee yhä kauempaa lukioon pääkaupunkiseudulle - viikon loma vasta tuntuu lomalta. Tämä kahden / neljän päivän syysloma kun väistämättä menee kouluhommissa. Jaksaahan sitä paremmin puurtaa, kun on saanut levätä pari päivää. Mieluummin menen lauantainakin kouluun, jos viikon syysloma on taattu.

16.12.2008 18:00 | Opiskelija Helsingistä

Hermot menee

Pauli Y vois pitää sen naamansa tukossa, kun ei taida tietää mistään mitään. Ihan sama vaikka olisitkin lukion opettajana toiminut, tuolla asenteella voisin kuvitella, että vihatuin opettaja ainakin olet ollut. Opiskelijana osaan arvostaa tälläisia tempauksia, sillä ne yleensä tuottavat tulosta ja tässä tapauksessa myös helpottavat monien nuorten opiskelua syyslukukaudella.

16.12.2008 21:51 | Abi Helsingistä

Syysloma harvoin lomaa

Onneksi päättäjien päät saatiin käännytettyä, vaikka eipä se minua paljon abina koske. Oli se outo päätös todellakin. Otetaan nyt lukiolaisilta viikon loma pois sen takia, että peruskouluilla ei sitä ole. Ja samalla "huolehditaan" nuorten mielenterveydestä: Otetaan lepotauko pois pahimmalta mahdolliselta masennus- ja uupumusajalta juuri esimerkiksi kirjoitusten jälkeen. Ei mikään ihme, että 2. asteen oppilaitoksissa on tullut ampumavälikohtauksia. Kannattaisiko ehkä kysyä seuraavalla kerralla mielipidettä niiltä ihmisiltä, joita asia koskee? Ja tosiaan - lukiolaisia voi kohdella ihan tasavertaisina ihmisinä. Emme ole yhtään sen ala-arvoisempia kuin muutkaan. Itse olin mukana osoittamassa mieltä - vaikka asia ei tule minua koskemaan - ihan vain sen takia, että syysloma on lukiolaiselle tarpeellinen. Ja kaikki puhe lukiolaisten laiskuudesta on vain huvittavaa. Myönnän, että sellaisiakin yksilöitä on. Itse tein koko syysloman töitä, että saan omia opiskelujani ja elämistäni maksettua. Ja opiskelu ja työ yhdessä ei ole aivan helppo nakki. Kotoota lähdin joka päivä n. klo 7.30 ja palasin suoraan kotiin uupuneena 16-17.30 välillä. Ja sen jälkeen saatoin tehdä tekstejä ynnä muita tutkielmia yöhön asti. Nyt abivuonnakin kaikki aika menee koulutöihin, kirjoituksiin lukemiseen ja töihin, sillä kaikki viikonloput, ja jotkut arkipäivien illat menevät siellä. Joten turha väittää, että lukio on helppoa ja laiskaa. Päinvastoin. Ei voi muuta kuin sääliä niitä ihmisiä, jotka tietämättä koko asiasta mitään menevät sitä arvostelemaan. Onneksi olkoon vain, olette tehneet itsenne naurunalaiseksi. Ja onneksi olkoon kaikille muillekin lukiolaisille hyvin ansaitusta lomasta (vaikka harvalla se lomaa tosiaan on).

Kirjoita kommentti:
Otsikko
Kommentti
Nimi
Elitkö yli varojen?
Aikaa jäljellä
Voit kommentoida tekeillä olevia juttuja, kunnes niiden deadline umpeutuu. Juttuja julkaistaan Vartissa ja Metrossa.